Cieľom akcie Samaritán 2009 je precvičiť činnosť krízového riadenia

27.10.2009 Poprad

V stredu (28. 10. ) sa začína v Poprade medzinárodné súčinnostné cvičenie systému civilnej ochrany a krízového riadenia územného obvodu pod názvom \"Samaritán 2009\", ktorého cieľom je precvičiť činnosť orgánov ...
Na tlačovej konferencii dnes o priebehu cvičenia informoval prednosta Obvodného úradu mesta Poprad Peter Šuca, vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Marián Hoško a predsedníčka Asociácie Samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) Renáta Zichová.
Ako uviedol Šuca, ide o praktické preverenie pripravenosti jednotiek civilnej ochrany v Tatranskom územnom záchrannom útvare Civilnej ochrany (CO) Poprad. Dodal, že pôjde o nacvičenie poskytnutia prvej predlekárskej a lekárskej pomoci, vykonanie evakuácie, lokalizáciu a likvidáciu požiarov a zabezpečenie núdzového zásobovania a ubytovania v podmienkach po následkoch nešťastia.
Účastníkmi cvičenia sú podľa jeho slov krízové štáby a štáby CO z Popradu a Svitu, tiež Horská záchranná služba Vysoké Tatry, samaritáni zo Slovenska i Rakúska a, okrem iných, aj záchranné jednotky podnikov Tatrasvit, Chemosvit, Nord Svit a Tatravagónka.
Zichová skonštatovala, že na cvičení sa zúčastní 16 členov ASSR a 12 až 15 rakúskych samaritánov. Ako ďalej dodala, samaritáni sú nasadzovaní na pomoc pri hromadných nešťastiach a prírodných katastrofách. Sú pripravení predovšetkým na prácu v poľných podmienkach.
Ako uviedol Hoško, okrem profesionálnych záchranárov tu budú spolupracovať aj jednotky CO právnických osôb, dobrovoľníci, ktorí sú organizovaní, zaškolení a cvičení pre prípad potreby. Informoval, že na cvičenie budú jednotky využívať aj technické a materiálové zabezpečenie firiem.
Dodal, že zámerom cvičenia bolo aj využitie diaľničného tunela Bôrik. Keďže ešte nie je v prevádzke, lebo v súčasnosti ide o banské dielo a nie o skolaudovaný objekt, organizátorom tam nebol umožnený prístup.
Jednotlivé cvičenia budú počas troch dní v Poprade v chránenom pracovisku, v prevádzkach Nordu Svit a Chemosvitu, nácvik evakuácie bude v meste Svit a v Lopušnej doline budú rozložené stacionárne zariadenia územného záchranného útvaru a samaritánov. V piatok sa bude konať nácvik záchrannej akcie pri dopravnej nehode na diaľnici pred Popradom.
 

Vyberte región